top of page

GIP

Zoals ik eerder al zei: "we mogen in de ruimste zin van het woord werken". Mijn klasgenoten, werken allemaal aan een andere opdracht. De ene werkt rond wonden, de ander weer rond organen. Iedereen heeft zijn eigen interpretatie aan deze eindopdracht.

Dit jaar hebben we de opdracht gekregen om een geïntegreerde proef te maken rond het thema "HUID". Deze opdracht mag in de ruimste zin van het woord worden uitgewerkt. Bijvoorbeeld: een muur is huid, een laken is ook huid zowel als je eigen huid, de vloer, een lederen bekleding, enz. .

Het allerbelangrijkste van deze GIP is het proces dat ieder van ons moet doorlopen om tot een mooi eindresultaat te komen, d.w.z dat ons verwerkingsproces op het meeste punten staat. Voorstudies moeten gemaakt worden, maar er moeten ook nog contactmomenten gelegd worden.

Op deze pagina, kan je heel het proces van mijn eindwerk zorgvuldig mee volgen. 

Lars van Cauwenbergh is een graffiti artist. Hij is 20 jaar en hij woont in Scherpenheuvel. Met zijn passie voor graffiti maakt hij prachtwerken en brengt hij een grijze muur tot leven. Ik heb een enorme bewondering voor Lars omdat ik hem al van kinds af aan ken. Ik heb dus ook mee kunnen volgen hoe hij groeide in zijn werken. Hij leeft voor zijn kunstwerken en heeft oog voor detail.

Hier ze je een paar van zijn voorafgaande werken. Het werk links onderaan in de collage spreekt me het meest aan. Hier heeft hij gebruik gemaakt van verschillende aspecten, zoals collagetechniek en felle kleuren. Als je voor dit kunstwerk staat, blijf je ernaar staren. Dit komt door de collagetechniek en de verschillende vormen die hij in beeld heeft gebracht.

Door onbegrijpelijke omstandigheden heeft de graffiti artist, waar ik beroep op deed ( en die mij zijn technieken ging leren ) jammer genoeg afgehaakt. 

In de kerstvakantie probeerde ik hem meermaals het contact opnieuw op te nemen, zowel via facebook, sms, als telefonisch, maar geen van deze acties heeft geholpen om het contact met hem terug op te nemen. 

 

Na de kerstvakantie, toen het laatste deel van deze schoolperiode van start ging, ben ik in overleg gegaan met de leerkracht en heb de situatie uitgelegd. Ze wisten mij te vertellen dat ik me door dit dom, maar toch leerrijk voorval niet moest laten ontmoedigen. Ik ben dan ook meteen terug aan het werk gegaan. 

Vooraleer ik mijn schets van het definitieve ontwerp ging uittekenen, ben ik eerst materiaal bij elkaar gaan sprokkelen en heb ik opzoekingswerk verricht.

Vervolgens ben ik mijn ontwerp beginnen uit te tekenen. Eerst had ik me toegelegd op mijn opzoekwerk maar dit was tevergeefs. Ik vond de schetsen die ik toen gemaakt had niet voldoende om er een eindwerk over uit te werken. Daarna had ik me op niets van mijn opzoekwerk toegelegd. Dit was mijn derde schets en derde keer goede keer!

Dit is het resultaat: 

Na deze ingreep ben ik de mening van verschillende mensen gaan vragen wat ze vonden van mijn ontwerp voor het eindwerk. 

Dit werd goedgekeurd door mijn medeleerlingen en door de leerkrachten. 

Ik had dan ook een euforisch gevoel toen ik mijn ontwerp klaar had en om het te tonen aan iedereen.

De volgende belangrijke stap was de achtergrond. De leerkracht had mij een mooie witte muur gepresenteerd om mijn eindwerk op te plaatsen en om veel te experimenteren met spuitbussen en verf. Toen ze mij deze voorlegde was ik zeer blij met de plaats die ik aangeboden gekregen had. 

2 dagen nadat ik mijn muur gepresenteerd kreeg om mijn voorstudie op te maken kwamen 2 oud-leerlingen langs die ook kunst gedaan hebben (Kelsey en Laura), de leerkracht stelde me voor om aan de achtergrond te beginnen die achter mijn ontwerp kwam. Hier zijn we dan met 3 aan begonnen zonder enig idee of zonder ontwerp. We zijn verschillende kleuren door elkaar beginnen te mengen, dit met zowel kwasten als verfrollen. Het eindresultaat van deze achtergrond is dan ook adembenemend geworden. 

Nadat de ondergrond van mijn ontwerp op de muur was gezet, ben ik meteen begonnen aan het ontwerp op de muur te zetten. Dit heb ik eerst met wit krijt gedaan om ervoor te zorgen dat de vormen en het ontwerp zelf goed zaten, al had ik wel een klein probleempje, maar dit was niet erg. Namelijk de oppervlakte van de muur voor mijn voorstudie was iets te klein dus heb ik het ontwerp van de voorstudie een beetje moeten inkorten. 

Nadat ik met krijt het ontwerp op de muur had aangebracht ben ik met graffitispuitbussen over het krijt gegaan om de vormen goed tot zijn recht te laten komen.

 

Allereerst was ik in de Action gaan kijken om spuitbussen te kopen, maar in deze winkel waren maar een bepaald aantal kleuren (rood, blauw, wit, zwart en donkergroen). 

Ik ben dan ook met enkel deze kleuren aan de slag gegaan. 

Nadat ik het volledige ontwerp af had met de omranding te spuiten, vond ik dat het nog iets van levendigheid misten. 

Ik ben dan opzoek gegaan naar videobeelden op Youtube om te kijken wat er aan mijn voorstudie op de muur nog miste. Er zat te weinig kleur in het ontwerp. 

Na de beelden op internet te bekijken liep ik rond, door de lokalen in ons atelier, tot ik plots nog een paar leuke, vrolijke kleuren van spuitbussen zag staan op de bovenste plank van de kast. Deze heb ik dan ook meteen onder de arm genomen en ben ik vervolgens de kleuren in mijn ontwerp gaan bijvoegen. Deze kleuren waren dan ook het antwoord op mijn vraag wat er nog miste aan het droevige, niet aansprekende design. 

Deze opdracht is eigenlijk een schilderopdracht die bij schilderen moet staan maar ik heb ervoor gekozen om ze bij mijn eindwerk te zetten. Dit om de simpele reden dat deze opdracht in functie van onze GIP was. 

We moesten dus een schilderij maken van ons eindwerk. Dit was bij mij het bovenstaande ontwerp. 

De achtergrond heb ik hetzelfde gemaakt, maar in plaats van heel het ontwerp op doek te schilderen heb ik een specifiek deel van mijn originele ontwerp uitvergroot en dit op doek gezet. 

Wat je hier ziet is mijn definitieve project van mijn eindwerk en dus niet de voorstudie. 

 

De muur die je hier ziet, is de muur die ik ter beschikking heb gekregen om mijn definitief eindproduct op uit te werken. 

Ik heb al met acrylverf de achtergrond aangebracht op deze muur. 

Het ontwerp en de graffiti moeten nog aangebracht worden en komen ook nog op de site. 

bottom of page